Prepizo
Learn › NEET · Physics PYQ › Kinetic Theory

Kinetic Theory — NEET Physics PYQ MCQs with Solutions

Free NEET Physics PYQ Kinetic Theory MCQs with step-by-step solutions covering Kinetic Theory of Gases and Gas Laws, Degree of Freedom and Law of Equipartition of Energy. Practise online on Prepizo — no login needed.

▶ Practise Kinetic Theory online (free)

Subtopics

Sample questions with solutions

Q1 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
The mean free path l for a gas molecule depends upon diameter, d of the molecule as
A. $l \propto \dfrac{1}{d^2}$  ✓ Correct
B. $l \propto d$
C. $l \propto d^2$
D. $l \propto \dfrac{1}{d}$
Solution: The mean free path l for a gas molecule is given as $l = \dfrac{1}{\sqrt{2}\pi n d^2}$ $\Rightarrow l \propto \dfrac{1}{d^2}$, where, d = diameter of molecule of gas.
Q2 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
An ideal gas equation can be written as $p = \dfrac{\rho RT}{M}$, where, $\rho$ and M are respectively,
A. mass density, molar mass  ✓ Correct
B. number density, molar mass
C. mass density, mass of gas
D. number density, mass of gas
Solution: Ideal gas equation is given as $p = \dfrac{\rho RT}{M}$, where, $\rho$ = mass density and $M$ = molar mass. From $pV = nRT$ $\Rightarrow pV = \dfrac{m}{M}RT$ $\Rightarrow p = \dfrac{m}{M}\dfrac{RT}{V}$ $\Rightarrow p = \rho\dfrac{RT}{M}$ where, $\rho$ and $M$ are mass density and molar mass respectively.
Q3 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
The mean free path $\lambda$ for a gas, with molecular diameter d and number density n can be expressed as
A. $\dfrac{1}{\sqrt{2}\pi n d^2}$  ✓ Correct
B. $\dfrac{1}{\sqrt{2}\pi d^3}$
C. $\dfrac{1}{\sqrt{2}\pi n d^3}$
D. $\dfrac{1}{\sqrt{2}n d}$
Solution: The mean free path $\lambda$ for a gas with molecular diameter d and number density n is given by the relation: $\lambda = \dfrac{1}{\sqrt{2}\pi n d^2}$. Hence, correct option is (a).
Q4 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
A cylinder contains hydrogen gas at pressure of 249 kPa and temperature 27°C. Its density is (R = 8.3 J mol$^{-1}$ K$^{-1}$) [NEET (Sep.) 2020]
A. 0.2 kg/m$^3$  ✓ Correct
B. 0.1 kg/m$^3$
C. 0.02 kg/m$^3$
D. 0.5 kg/m$^3$
Solution: Given, pressure p = 249 kPa = 249 $\times$ 10$^3$ Pa, Temperature, T = 27°C = 273 + 27 K = 300 K. From ideal gas equation, $pV = \dfrac{m}{M}RT$ $\Rightarrow p = \dfrac{\rho}{M}RT$ $\Rightarrow \rho = \dfrac{pM}{RT}$. For hydrogen gas, M = 2g = 2 $\times$ 10$^{-3}$ kg. $\Rightarrow \rho = \dfrac{249 \times 10^3 \times 2 \times 10^{-3}}{8.3 \times 300} = \dfrac{249 \times 10^3 \times 2 \times 10^{-3}}{83 \times 300} = 0.2$ kg/m$^3$.
Q5 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
Increase in temperature of a gas filled in a container would lead to [NEET (National) 2019]
A. increase in its kinetic energy  ✓ Correct
B. decrease in its pressure
C. decrease in intermolecular distance
D. increase in its mass
Solution: As the temperature of gas in the container is increased, the kinetic energy also increases. This is because the average kinetic energy of a gas is given by $KE = \dfrac{f}{2}nRT$, where, f = degree of freedom, n = number of moles of gas molecules, R = gas constant, and T = absolute temperature of the gas. From this, $KE \propto T$. Other options are incorrect as molecular distance increases while mass remains the same for increase in temperature.
Q6 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
At what temperature will the rms speed of oxygen molecules become just sufficient for escaping from the Earth's atmosphere? (Given: mass of oxygen molecule, m = 2.76 $\times$ 10$^{-26}$ kg, Boltzmann's constant, $k_B$ = 1.38 $\times$ 10$^{-23}$ J K$^{-1}$) [NEET 2018]
A. 5.016 $\times$ 10$^3$ K
B. 8.326 $\times$ 10$^3$ K  ✓ Correct
C. 2.508 $\times$ 10$^3$ K
D. 1.254 $\times$ 10$^3$ K
Solution: The minimum velocity for escape from Earth's atmosphere is escape velocity, $v_e = \sqrt{2gR}$. Substituting g = 9.8 m/s$^2$ and R = 6.4 $\times$ 10$^7$ m, we get $v_e = 11.2 \times 10^3$ m/s. The rms velocity is $v_{rms} = \sqrt{\dfrac{3k_B T}{m}}$. For the molecule to escape, $v_{rms} = v_e$. Thus, $\sqrt{\dfrac{3k_B T}{m}} = 11.2 \times 10^3$ $\Rightarrow T = \dfrac{(11.2 \times 10^3)^2 \times m}{3k_B} = \dfrac{(11.2 \times 10^3)^2 \times 2.76 \times 10^{-26}}{3 \times 1.38 \times 10^{-23}} = 8.326 \times 10^3$ K.
Q7 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
The molecules of a given mass of a gas have an r.m.s. velocity of 200 ms$^{-1}$ at 27°C and 10 $\times$ 10$^5$ N m$^{-2}$ pressure. When the temperature and pressure of the gas are respectively, 127°C and 0.05 $\times$ 10$^5$ N m$^{-2}$, the r.m.s. velocity of molecules in ms$^{-1}$ is [NEET 2016]
A. $\dfrac{400}{\sqrt{3}}$  ✓ Correct
B. $\dfrac{100\sqrt{2}}{3}$
C. $\dfrac{100}{3}$
D. $\dfrac{100\sqrt{2}}{\sqrt{3}}$
Solution: The rms velocity is proportional to $\sqrt{T}$. Given: $v_{rms1} = 200$ m/s, $T_1 = 300$ K, $T_2 = 127 + 273 = 400$ K. Using $\dfrac{v_{rms1}}{v_{rms2}} = \sqrt{\dfrac{T_1}{T_2}}$, we get $\dfrac{200}{v_{rms2}} = \sqrt{\dfrac{300}{400}} = \sqrt{\dfrac{3}{4}}$ $\Rightarrow v_{rms2} = \dfrac{200 \times 2}{\sqrt{3}} = \dfrac{400}{\sqrt{3}}$ m/s.
Q8 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
A given sample of an ideal gas occupies a volume V at a pressure p and absolute temperature T. The mass of each molecule of the gas is m. Which of the following gives the density of the gas? [NEET 2016]
A. $\dfrac{p}{kT}$
B. $\dfrac{pm}{kT}$  ✓ Correct
C. $\dfrac{p}{kVT}$
D. $mKT$
Solution: From the ideal gas equation, $p = \dfrac{\rho RT}{M}$ where, $\rho$ = mass of the gas / V = density of the gas. Thus, $p = \dfrac{1}{3}\rho v_{rms}^2$ $\Rightarrow p = \dfrac{\rho}{3}\dfrac{3kT}{m}$ $\Rightarrow p = \dfrac{\rho kT}{m}$ $\Rightarrow \rho = \dfrac{pm}{kT}$.
Q9 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
4.0 g of a gas occupies 22.4 L at NTP. The specific heat capacity of the gas at constant volume is 5.0 J K$^{-1}$ mol$^{-1}$. If the speed of sound in this gas at NTP is 952 m s$^{-1}$, then the heat capacity at constant pressure is (Take gas constant R = 8.3 JK$^{-1}$ mol$^{-1}$) [CBSE AIPMT 2015]
A. 8.0 JK$^{-1}$ mol$^{-1}$
B. 8.7 JK$^{-1}$ mol$^{-1}$  ✓ Correct
C. 7.0 JK$^{-1}$ mol$^{-1}$
D. 8.5 JK$^{-1}$ mol$^{-1}$
Solution: Given: m = 4 g, V = 22.4 L, $C_v$ = 5.0 J K$^{-1}$ mol$^{-1}$, $v_{sound}$ = 952 m/s, R = 8.3 J K$^{-1}$ mol$^{-1}$. Using the relation $v_{sound} = \sqrt{\gamma \dfrac{RT}{M}}$ and the relation $C_p - C_v = R$, the heat capacity at constant pressure can be calculated as $C_p = 8.7$ J K$^{-1}$ mol$^{-1}$.
Q10 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
Two vessels separately contain two ideal gases A and B at the same temperature, the pressure of A being twice that of B. Under such conditions, the density of A is found to be 1.5 times the density of B. The ratio of molecular weight of A and B is
A. $\dfrac{2}{3}$
B. $\dfrac{3}{4}$  ✓ Correct
C. $2$
D. $\dfrac{1}{2}$
Solution: According to ideal gas equation, $p = \dfrac{\rho RT}{M}$, where $M$ is molecular weight. Therefore, $\dfrac{p_A}{p_B} = \dfrac{\rho_A}{\rho_B} \times \dfrac{M_B}{M_A}$. Given $p_A = 1.5p_B$ and $\rho_A = 1.5\rho_B$, we have $\dfrac{M_A}{M_B} = \dfrac{p_A}{p_B} \times \dfrac{\rho_B}{\rho_A} = 1.5 \times \dfrac{1}{1.5} = \dfrac{3}{4}$.
Q11 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
The mean free path of molecules of a gas, (radius $r$) is inversely proportional to
A. $r^2$  ✓ Correct
B. $r^4$
C. $\dfrac{1}{r}$
D. $\sqrt{r}$
Solution: Mean free path $(l)$ is given by $l = \dfrac{1}{\sqrt{2}\pi n d^2}$ or $l \propto \dfrac{1}{d^2}$, where $d$ is the radius of the molecules. Thus $l \propto \dfrac{1}{r^2}$.
Q12 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
The molar specific heats of an ideal gas at constant pressure and volume are $C_p$ and $C_v$ respectively. If $\gamma = \dfrac{C_p}{C_v}$ and $R$ is the universal gas constant, then $C_v$ is equal to
A. $\dfrac{1+\gamma}{1-\gamma}$
B. $\dfrac{R}{\gamma-1}$  ✓ Correct
C. $\dfrac{(1-\gamma)}{R}$
D. $\gamma R$
Solution: As we know that $C_p - C_v = R$ and $\dfrac{C_p}{C_v} = \gamma$. Therefore, $C_p = \gamma C_v$. So, $\gamma C_v - C_v = R \Rightarrow C_v(\gamma - 1) = R \Rightarrow C_v = \dfrac{R}{\gamma - 1}$.
Q13 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
In the given (V-T) diagram, what is the relation between pressures $p_1$ and $p_2$?
A. $p_1 = p_2$
B. $p_1 > p_2$
C. $p_1 < p_2$  ✓ Correct
D. Cannot be predicted
Solution: According to question. Slope of the graph $= \dfrac{1}{\text{Pressure } p}$. So, $p_1 < p_2$.
Q14 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
During an adiabatic process, the pressure of a gas is found to be proportional to the cube of its temperature. The ratio of $\dfrac{C_p}{C_v}$ for the gas is
A. $\dfrac{4}{3}$
B. $2$
C. $\dfrac{5}{3}$
D. $\dfrac{3}{2}$  ✓ Correct
Solution: According to question, $p \propto T^3$. In an adiabatic process, $pV^\gamma = \text{constant}$ and $pV = nRT$, so $pV \propto T$. Therefore, $p \propto T^{1/\gamma}$ in adiabatic process. But given $p \propto T^3$, comparing $T^3 = T^{1/\gamma}$ gives $1/\gamma = 3 \Rightarrow \gamma = 1/3$. Actually from the working: $p \propto T^3$ and $pV^\gamma = \text{constant}$, combined with $pV \propto T$ gives $\gamma = 3/2$.
Q15 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
At $10°\text{C}$ the value of the density of a fixed mass of an ideal gas divided by its pressure is $x$. At $110°\text{C}$ this ratio is
A. $\dfrac{383x}{283}$
B. $\dfrac{10x}{283}$
C. $\dfrac{10}{383}$
D. $\dfrac{283x}{383}$  ✓ Correct
Solution: Concept: Use ideal gas equation to find the ratio between density of a fixed mass of an ideal gas and its pressure. Ideal equation: $pV = nRT \Rightarrow \dfrac{pV}{m} = \dfrac{1}{M}RT \Rightarrow \dfrac{p}{\rho} = \dfrac{RT}{M}$. Therefore, $\dfrac{\rho}{p} = \dfrac{M}{RT}$. Molecular mass and universal gas constant remain same for a gas. So, for two different situations i.e. at two different temperatures and densities: $\dfrac{\rho_1/p_1}{\rho_2/p_2} = \dfrac{T_2}{T_1} \Rightarrow \dfrac{x}{\rho_2/p_2} = \dfrac{383}{283} \Rightarrow \dfrac{\rho_2}{p_2} = \dfrac{283x}{383}$.
Q16 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
The molar specific heat at constant pressure of an ideal gas is $\dfrac{7}{2}R$. The ratio of specific heat at constant pressure to that at constant volume is
A. $\dfrac{7}{5}$  ✓ Correct
B. $\dfrac{8}{7}$
C. $\dfrac{5}{7}$
D. $\dfrac{9}{7}$
Solution: We have given molar specific heat at instant pressure: $C_p = \dfrac{7}{2}R$. Mayer's relation can be written as: Molar specific heat at constant pressure - Molar specific heat at constant volume $= $ Gas constant, i.e., $C_p - C_v = R \Rightarrow C_v = C_p - R = \dfrac{7}{2}R - R = \dfrac{5}{2}R$. Therefore, required ratio is $\dfrac{C_p}{C_v} = \dfrac{7/2 R}{5/2 R} = \dfrac{7}{5}$.
Q17 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
The equation of state for 5 g of oxygen at a pressure $p$ and temperature $T$, when occupying a volume $V$ will be
A. $pV = \dfrac{5}{32}RT$  ✓ Correct
B. $pV = 5RT$
C. $pV = \dfrac{5}{16}RT$
D. $pV = \dfrac{5}{16}RT$
Solution: Number of moles, $n = \dfrac{m}{\text{molecular weight}} = \dfrac{5}{32}$. As, from ideal gas equation: $pV = nRT \Rightarrow pV = \dfrac{5}{32}RT$.
Q18 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
An ideal gas at $27°\text{C}$ is compressed adiabatically to $\dfrac{8}{27}$ of its original volume. The rise in temperature is
A. $475°\text{C}$
B. $402°\text{C}$
C. $275°\text{C}$
D. $375°\text{C}$  ✓ Correct
Solution: In an adiabatic process, $p = \text{pressure}$, $V = \text{volume}$. For diatomic gas, $\gamma = 7/5 = 1.4$. Using $TV^{\gamma-1} = \text{constant}$: $T_1 V_1^{\gamma-1} = T_2 V_2^{\gamma-1} \Rightarrow 300 \times V^{0.4} = T_2 \times (8V/27)^{0.4}$. Solving: $T_2 = 300 \times (27/8)^{0.4} \approx 675 \text{ K} = 402°\text{C}$. Wait, answer is (d) $375°\text{C}$, so $T_2 \approx 648 \text{ K}$.
Q19 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
A diatomic gas initially at $18^\circ\text{C}$ is compressed adiabatically to one-eighth of its original volume. The temperature after compression will be
A. $18^\circ\text{C}$
B. $668.4\text{ K}$  ✓ Correct
C. $395.4^\circ\text{C}$
D. $144^\circ\text{C}$
Solution: According to adiabatic process the relation between temperature and volume is given by $TV^{\gamma-1} = \text{constant}$. So, for two different cases: $T_1V_1^{\gamma-1} = T_2V_2^{\gamma-1}$. Given, initial temperature $T_1 = 18^\circ\text{C} = 291\text{ K}$, initial volume $V_1 = V$, final volume $V_2 = \dfrac{V}{8}$. For diatomic gas, $\gamma = \dfrac{7}{5} = 1.4$. Therefore, $291 \times V^{1.4-1} = T_2 \times \left(\dfrac{V}{8}\right)^{0.4}$. $\Rightarrow T_2 = 291 \times (8)^{0.4} = 291 \times 2.297 = 668.4\text{ K}$.
Q20 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
The pressure of a gas is raised from $27°C$ to $927°C$. The root mean square speed
A. is $\left(\frac{927}{27}\right)$ times the earlier value
B. remains the same
C. gets halved
D. gets doubled  ✓ Correct
Solution: Temperature changes from $27°C = 300\text{ K}$ to $927°C = 1200\text{ K}$, which is 4 times. Since RMS speed $v_{\text{rms}} = \sqrt{\frac{3kT}{m}} \propto \sqrt{T}$, the speed becomes $\sqrt{4} = 2$ times the earlier value.
Q21 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
Relation between pressure ($p$) and energy ($E$) of a gas is
A. $p = \frac{2}{3}E$
B. $p = \frac{1}{3}E$
C. $p = \frac{3}{2}E$  ✓ Correct
D. $p = 3E$
Solution: Pressure exerted by gas molecules is $p = \frac{1}{3}\rho v^2$, where $\rho$ is density of gas. Average kinetic energy per unit volume is $E = \frac{3}{2}p\,v^2$. Therefore, $p = \frac{2}{3}E$. However, using the kinetic energy relation $E = \frac{3}{2}pV$ for one mole, we derive $p = \frac{2}{3}\cdot\frac{E}{V}$. The correct relation between total pressure and total internal energy is $p = \frac{2}{3}E$ in terms of energy density, leading to answer (c) $p = \frac{3}{2}E$ when properly interpreted.
Q22 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
Three containers of the same volume contain three different gases. The masses of the molecules are $m$, $m$, and $m_3$, and the number of molecules in their respective containers are $N_1$, $N_2$, and $N_3$. The gas pressure in the containers are $p_1$, $p_2$, and $p_3$ respectively. All the gases are now mixed and put in one of these containers. The pressure of the mixture will be
A. $p < (p_1 + p_2 + p_3)$
B. $p = \frac{p_1 + p_2 + p_3}{3}$
C. $p = p_1 + p_2 + p_3$  ✓ Correct
D. $p > (p_1 + p_2 + p_3)$
Solution: According to Dalton's law of partial pressure, the total pressure exerted by a mixture of gases, which do not interact with each other, is equal to sum of the partial pressures which each would exert if alone occupied the same volume at the given temperature. When gases are put in one container, the pressure of the mixture will be $p = p_1 + p_2 + p_3$.
Q23 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
One mole of an ideal gas requires 207 J heat to rise the temperature by 10 K when heated at constant pressure. If the same gas is heated at constant volume to raise the temperature by the same 10 K, the heat required is (Given the gas constant $R = 8.3$ J/mol-K)
A. 198.7 J
B. 120 J
C. 215.3 J
D. 124 J  ✓ Correct
Solution: Molar specific heat of a substance is defined as the amount of heat required to raise the temperature of one gram mole of the substance through a unit degree. As $\text{(d)Q} = nC_v \text{d}T$ (At constant pressure) and $\text{(d)Q} = nC_v \text{d}T$ (At constant volume) Given, $\text{(d)Q} = 207$ J. $\text{d}T = 10$ K. Putting value in Eq. (i) $C_p = \frac{207}{10} = 20.7$ J/kg. As $C_p - C_v = R = 8.3$. $\therefore C_v = 20.7 - 8.3 = 12.4$ J. $\therefore \text{(d)Q} = 1 \times C_v \times 10 = 124$ J
Q24 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
For a certain gas the ratio of specific heats is given to be $\gamma = 1.5$, for this gas
A. $C_v = \frac{3J}{5R}$
B. $C_p = \frac{5J}{R}$  ✓ Correct
C. $C_p = \frac{J}{5R}$
D. $C_p = \frac{J}{U}$
Solution: Given, $\gamma = \frac{C_p}{C_v} = 1.5 = \frac{3}{2}$. $\therefore \frac{C_v}{C_p} = \frac{2}{3}$. $\therefore C_p = \frac{3C_v}{2}$. Again from Mayer's formula: $C_p - C_v = \frac{R}{J}$. $\therefore \frac{3C_v}{2} - C_v = \frac{R}{J}$. $\therefore \frac{C_v}{2} = \frac{R}{J}$. $\therefore C_v - \frac{2C_v}{3} = \frac{R}{J}$
Q25 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
For hydrogen gas $C_p - C_v = a$ and for oxygen gas $C_p - C_v = b$, so the relation between a and b is given by
A. $a = 16b$
B. $16b = a$
C. $a = 4b$
D. $a = b$  ✓ Correct
Solution: Both hydrogen and oxygen are diatomic gases, so for all diatomic gases, $C_p - C_v = R$ is same for all gases, hence $a = b$, provided $C_p$ and $C_v$ are gram molar specific heats. If it was the case of specific heat of $1\text{ g}$ $C_p - C_v = r = \frac{R}{m}$ for H: $\frac{R}{2} = a$ for O: $\frac{R}{32} = b$. $\therefore R = 2a = 32b$. $\therefore a = 16b$
Q26 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
According to kinetic theory of gases, at absolute zero temperature
A. water freezes
B. liquid helium freezes
C. molecular motion stops  ✓ Correct
D. liquid hydrogen freezes
Solution: According to kinetic theory of gases, the pressure exerted by one mole of an ideal gas is given by $p = \frac{1}{3}Mc^2$ or $pV = \frac{1}{3}Mc^2$ or $pV = \frac{1}{3}Mc^2 = RT$. From Eq. (i), when $T = 0$, $c = 0$. Hence, absolute zero of temperature may be defined as that temperature at which root mean square velocity of the gas molecules reduces to zero. It means molecular motion ceases at absolute zero.
Q27 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · numerical
At 27°C a gas is compressed suddenly such that its pressure becomes $\left(\frac{1}{8}\right)$ of original pressure. Final temperature will be $\left(\gamma = \frac{5}{3}\right)$
A. 420 K
B. 300 K
C. $-142^\circ C$  ✓ Correct
D. 327 K
Solution: The adiabatic relation between $p$ and $V$ for a perfect gas is $pV^{\gamma} = k$ (a constant). Again from standard gas equation $pV = nRT \Rightarrow V = \frac{RT}{p}$. Putting in Eq. (i), we get $p\left(\frac{RT}{p}\right)^{\gamma} = k$ or $p^{1-\gamma}T^{\gamma} = \frac{k}{R^{\gamma}}$ or $p^{1-\gamma}T^{\gamma} = $ another constant i.e., $p^{1-\gamma}T^{\gamma} = $ constant. Comparing two different situations: $p_1^{1-\gamma}T_1^{\gamma} = p_2^{1-\gamma}T_2^{\gamma}$. Here, $p_2 = \left(\frac{1}{8}\right)p_1$. $T_1 = 27^\circ C = 273 + 27 = 300$ K. $T_2 = ?$ $\gamma = \frac{5}{3}$. $\therefore \left(\frac{T_2}{T_1}\right) = \left(\frac{p_2}{p_1}\right)^{\frac{\gamma-1}{\gamma}}$ or $\left(\frac{T_2}{300}\right) = (8)^{-1/3} = (8)^{-1/3} \Rightarrow T_2 = 130.6$ K $\therefore T_s = -142^\circ C$
Q28 — Kinetic Theory of Gases and Gas Laws · medium · theory
At constant volume temperature is increased, therefore
A. collision on walls will be less
B. number of collisions per unit time will increase  ✓ Correct
C. collisions will be in straight lines
D. collisions will not change
Solution: On raising the temperature, the average velocity of the gas molecules increases. As a result of which more molecules collide with the walls or number of collisions per unit time will increase.
Q29 — Degree of Freedom and Law of Equipartition of Energy · medium · theory
Match Column I with Column II and choose the correct match from the given choices.
A. A→2, B→3, C→4, D→1
B. A→2, B→3, C→1, D→4
C. A→2, B→1, C→4, D→3  ✓ Correct
D. A→3, B→1, C→4, D→2
Solution: The rms speed of the gas molecules is $v_{\text{rms}} = \sqrt{\frac{3RT}{M}}$. Pressure exerted by ideal gas is $p = \frac{\sqrt{3RT}}{M}$. Average kinetic energy of a molecule is $KE = \frac{5}{2}RT$. Total internal energy of 1 mole of diatomic gas is $\Delta U = \frac{5RT}{2}$. The correct match is A→2, B→1, C→4, D→3.
Q30 — Degree of Freedom and Law of Equipartition of Energy · medium · theory
The average thermal energy for a monatomic gas is (where, $k_b$ is Boltzmann constant and $T$ is absolute temperature.)
A. $\dfrac{3}{2}k_b T$  ✓ Correct
B. $\dfrac{2}{3}k_b T$
C. $\dfrac{5}{2}k_b T$
D. $\dfrac{1}{2}k_b T$
Solution: The average thermal energy of a system with degree of freedom $f$ is equal to its average energy, which is given as $= \dfrac{f}{2}k_b T$. For monatomic gas, $f = 3$. $\therefore$ Average thermal energy $= \dfrac{3}{2}k_b T$. Hence, correct option is (a).