Prepizo
Learn › NEET · Physics PYQ › Mechanical Properties of Fluids

Mechanical Properties of Fluids — NEET Physics PYQ MCQs with Solutions

Free NEET Physics PYQ Mechanical Properties of Fluids MCQs with step-by-step solutions covering Pressure and Pascal's Law, Bernoulli's Principle and Viscosity, Surface Tension, Excess Pressure and Capillarity. Practise online on Prepizo — no login needed.

▶ Practise Mechanical Properties of Fluids online (free)

Subtopics

Sample questions with solutions

Q1 — Pressure and Pascal's Law · medium · numerical
A barometer is constructed using a liquid (density $= 760$ kg/m$^3$). What would be the height of the liquid column, when a mercury barometer reads 76 cm? (Density of mercury $= 13600$ kg/m$^3$)
A. 1.36 m
B. 13.6 m  ✓ Correct
C. 136 m
D. 0.76 m
Solution: $\rho_l = 760$ kg/m$^3$, $\rho_m = 13600$ kg/m$^3$, $h_m = 76$ cm $= 0.76$ m. Equating pressures $p_{liquid} = p_{mercury} \Rightarrow h_l\rho_l g = h_m\rho_m g \Rightarrow h_l = \dfrac{h_m\rho_m}{\rho_l} = \dfrac{0.76\times13600}{760} = 13.6$ m.
Q2 — Pressure and Pascal's Law · medium · numerical
In a $U$-tube as shown in a figure, water and oil are in the left side and right side of the tube respectively. The heights from the bottom for water and oil columns are 15 cm and 20 cm respectively. The density of the oil is [take $\rho_{water} = 1000$ kg/m$^3$]
A. 1200 kg/m$^3$
B. 750 kg/m$^3$  ✓ Correct
C. 1000 kg/m$^3$
D. 1333 kg/m$^3$
Solution: Pressure due to water column of height 15 cm $=$ pressure due to oil column of height 20 cm. $h_w\rho_w g = h_0\rho_0 g \Rightarrow 15\rho_w = 20\rho_0 \Rightarrow \rho_0 = \dfrac{15}{20}\rho_w = \dfrac{15}{20}\times1000 = 750$ kg/m$^3$.
Q3 — Pressure and Pascal's Law · medium · numerical
A U tube with both ends open to the atmosphere, is partially filled with water. Oil, which is immiscible with water, is poured into one side until it stands at a distance of 10 mm above the water level on the other side. Meanwhile the water rises by 65 mm from its original level (see diagram). The density of the oil is
A. 650 kg/m$^3$
B. 425 kg/m$^3$
C. 800 kg/m$^3$
D. 928 kg/m$^3$  ✓ Correct
Solution: Both ends are open, so pressures at the same horizontal level are equal, $p_1 = p_2 \Rightarrow h_{oil}\cdot S_{oil}\cdot g = h_{water}\cdot S_{water}\cdot g$. From the figure $S_{oil} = \dfrac{(65+65)\times1000}{(65+65+10)} = 928$ kg/m$^3$.
Q4 — Pressure and Pascal's Law · medium · numerical
Two non-mixing liquids of densities $\rho$ and $n\rho$ $(n > 1)$ are put in a container. The height of each liquid is $h$. A solid cylinder of length $L$ and density $d$ is put in this container. The cylinder floats with its axis vertical and length $pL$ $(p < 1)$ in the denser liquid. The density $d$ is equal to
A. $\{2 + (n+1)p\}\rho$
B. $\{2 + (n-1)p\}\rho$
C. $\{1 + (n-1)p\}\rho$  ✓ Correct
D. $\{1 + (n+1)p\}\rho$
Solution: By Archimedes principle, weight of cylinder $=$ (upthrust)$_1 +$ (upthrust)$_2$, i.e. $ALdg = (1-p)LA\rho g + (pLA)n\rho g \Rightarrow d = (1-p)\rho + pn\rho = \rho - p\rho + np\rho = \rho + (n-1)p\rho = \rho[1 + (n-1)p]$.
Q5 — Pressure and Pascal's Law · medium · numerical
The approximate depth of an ocean is 2700 m. The compressibility of water is $45.4\times10^{-11}$ Pa$^{-1}$ and density of water is $10^3$ kg/m$^3$. What fractional compression of water will be obtained at the bottom of the ocean?
A. $0.8\times10^{-2}$
B. $1.0\times10^{-2}$
C. $1.2\times10^{-2}$  ✓ Correct
D. $1.4\times10^{-2}$
Solution: Pressure at the bottom of the ocean $p = \rho g d = 10^3\times10\times2700 = 27\times10^6$ Pa. Fractional compression $=$ compressibility $\times$ pressure $= 45.4\times10^{-11}\times27\times10^6 = 1.2\times10^{-2}$.
Q6 — Bernoulli's Principle and Viscosity · medium · numerical
The velocity of a small ball of mass $M$ and density $d$ when dropped in a container filled with glycerine becomes constant after some time. If the density of glycerine is $d/2$, then the viscous force acting on the ball will be
A. $\dfrac{Mg}{2}$  ✓ Correct
B. $Mg$
C. $\dfrac{3}{2}Mg$
D. $2Mg$
Solution: At constant (terminal) velocity, viscous force $=$ weight $-$ buoyant force $= Vd_1 g - Vd_2 g$, with $d_1 = d$ and $d_2 = d/2$. So viscous force $= Vdg - V\dfrac{d}{2}g = \dfrac{Vdg}{2} = \dfrac{Mg}{2}$ (since $M = d\times V$).
Q7 — Bernoulli's Principle and Viscosity · medium · numerical
Two small spherical metal balls, having equal masses, are made from materials of densities $\rho_1$ and $\rho_2$ ($\rho_1 = 8\rho_2$) and have radii of $1$ mm and $2$ mm, respectively. They are made to fall vertically (from rest) in a viscous medium whose coefficient of viscosity equals $\eta$ and whose density is $0.1\rho_2$. The ratio of their terminal velocities would be
A. $\dfrac{79}{72}$
B. $\dfrac{19}{36}$
C. $\dfrac{39}{72}$
D. $\dfrac{79}{36}$  ✓ Correct
Solution: Terminal velocity $v_t = \dfrac{2(\rho-\sigma)r^2 g}{9\eta}$, so $\dfrac{v_{t_1}}{v_{t_2}} = \dfrac{(8\rho_2-\sigma)}{(\rho_2-\sigma)}\left(\dfrac{r_1}{r_2}\right)^2$. With $\sigma = 0.1\rho_2$, $r_1 = 1$ mm and $r_2 = 2$ mm, $= \dfrac{7.9\rho_2}{0.9\rho_2}\left(\dfrac{1}{2}\right)^2 = \dfrac{79}{36}$.
Q8 — Bernoulli's Principle and Viscosity · medium · numerical
A small hole of area of cross-section $2$ mm$^2$ is present near the bottom of a fully filled open tank of height $2$ m. Taking $g = 10$ m/s$^2$, the rate of flow of water through the open hole would be nearly
A. $8.9\times10^{-6}$ m$^3$/s
B. $2.23\times10^{-6}$ m$^3$/s
C. $6.4\times10^{-6}$ m$^3$/s
D. $12.6\times10^{-6}$ m$^3$/s  ✓ Correct
Solution: Rate $R = a\times v$ with $v = \sqrt{2gh}$, so $R = a\sqrt{2gh}$. With $a = 2\times10^{-6}$ m$^2$ and $h = 2$ m, $R = 2\times10^{-6}\times\sqrt{2\times10\times2} = 2\times10^{-6}\times6.32 = 12.64\times10^{-6} \approx 12.6\times10^{-6}$ m$^3$/s.
Q9 — Bernoulli's Principle and Viscosity · medium · numerical
A small sphere of radius $r$ falls from rest in a viscous liquid. As a result, heat is produced due to viscous force. The rate of production of heat when the sphere attains its terminal velocity, is proportional to
A. $r^5$  ✓ Correct
B. $r^2$
C. $r^3$
D. $r^4$
Solution: Rate of heat produced $\dfrac{dQ}{dt} = F\times v_T = 6\pi\eta r v_T\times v_T = 6\pi\eta r v_T^2$. Since $v_T = \dfrac{2}{9}\dfrac{r^2(\rho-\sigma)}{\eta}g$, $v_T \propto r^2$. Hence $\dfrac{dQ}{dt} \propto r\cdot(r^2)^2 \propto r^5$.
Q10 — Bernoulli's Principle and Viscosity · medium · numerical
A wind with speed $40$ m/s blows parallel to the roof of a house. The area of the roof is $250$ m$^2$. Assuming that the pressure inside the house is atmospheric pressure, the force exerted by the wind on the roof and the direction of the force will be ($\rho_{air} = 1.2$ kg/m$^3$)
A. $4.8\times10^5$ N, downwards
B. $4.8\times10^5$ N, upwards
C. $2.4\times10^5$ N, upwards  ✓ Correct
D. $2.4\times10^5$ N, downwards
Solution: From Bernoulli's theorem, $p_1 - p_2 = \dfrac{1}{2}\rho(v_2^2 - v_1^2) = \dfrac{1}{2}\times1.2(40^2 - 0) = 960$ N/m$^2$. Force $= (p_1 - p_2)A = 960\times250 = 24\times10^4 = 2.4\times10^5$ N. As the pressure inside is greater than outside, the force acts upwards.
Q11 — Bernoulli's Principle and Viscosity · medium · numerical
The cylindrical tube of a spray pump has radius $R$, one end of which has $n$ fine holes, each of radius $r$. If the speed of the liquid in the tube is $v$, the speed of the ejection of the liquid through the holes is
A. $\dfrac{vR^2}{n^2r^2}$
B. $\dfrac{vR^2}{nr^2}$  ✓ Correct
C. $\dfrac{vR^2}{n^3r^2}$
D. $\dfrac{v^2R}{nr}$
Solution: By the equation of continuity, $Av=$ constant, so the volume flow rate in the tube equals the total volume flow rate out of the holes: $\pi R^2 v = n\pi r^2 v'$. $\Rightarrow v' = \dfrac{R^2 v}{nr^2}$. Hence the speed of ejection through the holes is $\dfrac{vR^2}{nr^2}$.
Q12 — Surface Tension, Excess Pressure and Capillarity · medium · theory
A liquid does not wet the solid surface if angle of contact is
A. equal to $45^\circ$
B. equal to $60^\circ$
C. greater than $90^\circ$  ✓ Correct
D. zero
Solution: A liquid does not wet a solid surface when the angle of contact is obtuse, i.e. $\theta > 90^\circ$.
Q13 — Surface Tension, Excess Pressure and Capillarity · medium · numerical
A capillary tube of radius $r$ is immersed in water and water rises in it to a height $h$. The mass of the water in the capillary tube is 5 g. Another capillary tube of radius $2r$ is immersed in water. The mass of water that will rise in this tube is
A. $5.0$ g
B. $10.0$ g
C. $20.0$ g
D. $2.5$ g  ✓ Correct
Solution: Height of water in a capillary tube, $h=\dfrac{2S\cos\theta}{\rho g r}\Rightarrow h\propto\dfrac{1}{r}$, so $\dfrac{h_1}{h_2}=\dfrac{r_2}{r_1}=\dfrac{2r}{r}=2$. As mass $m=A\cdot h\cdot\rho$, $\dfrac{m_2}{m_1}=\dfrac{h_2}{h_1}=\dfrac{1}{2}$. Therefore $m_2=\dfrac{m_1}{2}=\dfrac{5}{2}=2.5$ g.
Q14 — Surface Tension, Excess Pressure and Capillarity · medium · numerical
A soap bubble, having radius of 1 mm, is blown from a detergent solution having a surface tension of $2.5\times10^{-2}$ N/m. The pressure inside the bubble equals at a point $Z_0$ below the free surface of water in a container. Taking $g=10$ m/s$^2$, density of water $=10^3$ kg/m$^3$, the value of $Z_0$ is
A. $10$ cm
B. $1$ cm  ✓ Correct
C. $0.5$ cm
D. $100$ cm
Solution: Excess pressure inside a soap bubble is $p=\dfrac{4T}{r}$, so the total pressure inside is $p_1=p_0+\dfrac{4T}{r}$. The pressure at depth $Z_0$ is $p_2=p_0+Z_0\rho g$. Equating gives $Z_0=\dfrac{4T}{r\rho g}=\dfrac{4\times2.5\times10^{-2}}{1\times10^{-3}\times10^3\times10}=10\times10^{-3}$ m $=1$ cm.
Q15 — Surface Tension, Excess Pressure and Capillarity · medium · numerical
A rectangular film of liquid is extended from ($4$ cm $\times$ 2 cm) to ($5$ cm $\times$ 4 cm). If the work done is $3\times10^{-4}$ J, the value of the surface tension of the liquid is
A. $0.250$ Nm$^{-1}$
B. $0.125$ Nm$^{-1}$  ✓ Correct
C. $0.2$ Nm$^{-1}$
D. $8.0$ Nm$^{-1}$
Solution: Increase in surface energy = increase in area $\times$ surface tension. As the film has two surfaces, $\Delta A=(5\times4-4\times2)\times2=24$ cm$^2=24\times10^{-4}$ m$^2$. From $W=T\cdot\Delta A$: $3\times10^{-4}=T\times24\times10^{-4}\Rightarrow T=\dfrac{1}{8}=0.125$ N/m.
Q16 — Surface Tension, Excess Pressure and Capillarity · medium · numerical
Three liquids of densities $\rho_1,\rho_2$ and $\rho_3$ (with $\rho_1>\rho_2>\rho_3$), having the same value of surface tension $T$, rise to the same height in three identical capillaries. The angles of contact $\theta_1,\theta_2$ and $\theta_3$ obey
A. $\dfrac{\pi}{2}>\theta_1>\theta_2>\theta_3\geq0$
B. $0\leq\theta_1<\theta_2<\theta_3<\dfrac{\pi}{2}$  ✓ Correct
C. $\dfrac{\pi}{2}<\theta_1<\theta_2<\theta_3<\pi$
D. $\pi>\theta_1>\theta_2>\theta_3>\dfrac{\pi}{2}$
Solution: By the ascent formula for a capillary tube, $h=\dfrac{2T\cos\theta}{\rho g r}$. Since $h$, $T$ and $r$ are the same, $\dfrac{\cos\theta_1}{\rho_1}=\dfrac{\cos\theta_2}{\rho_2}=\dfrac{\cos\theta_3}{\rho_3}$, so $\cos\theta\propto\rho$. As $\rho_1>\rho_2>\rho_3$, $\cos\theta_1>\cos\theta_2>\cos\theta_3$, giving $0\leq\theta_1<\theta_2<\theta_3<\dfrac{\pi}{2}$.
Q17 — Surface Tension, Excess Pressure and Capillarity · medium · numerical
A certain number of spherical drops of a liquid of radius $r$ coalesce to form a single drop of radius $R$ and volume $V$. If $T$ is the surface tension of the liquid, then
A. energy $=4VT\left(\dfrac{1}{r}-\dfrac{1}{R}\right)$ is released
B. energy $=3VT\left(\dfrac{1}{r}+\dfrac{1}{R}\right)$ is absorbed
C. energy $=3VT\left(\dfrac{1}{r}-\dfrac{1}{R}\right)$ is released  ✓ Correct
D. energy is neither released nor absorbed
Solution: Energy released $=(A_f-A_i)T$, where the single big drop has area $A_i=4\pi R^2=\dfrac{3V}{R}$ and the small drops together have area $A_f=n\cdot4\pi r^2=\dfrac{3V}{r}$ (using $V=\dfrac{4}{3}\pi R^3$). Hence energy released $=3VT\left(\dfrac{1}{r}-\dfrac{1}{R}\right)$.
Q18 — Surface Tension, Excess Pressure and Capillarity · medium · theory
The wettability of a surface by a liquid depends primarily on
A. viscosity
B. surface tension
C. density
D. angle of contact between the surface and the liquid  ✓ Correct
Solution: The wettability of a surface by a liquid depends primarily on the angle of contact between the surface and the liquid.