Prepizo
Learn › NEET · Physics PYQ › Gravitation

Gravitation — NEET Physics PYQ MCQs with Solutions

Free NEET Physics PYQ Gravitation MCQs with step-by-step solutions covering Kepler's Law and Universal Law of Gravitation, Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE, Escape Speed and Motion of Satellites. Practise online on Prepizo — no login needed.

▶ Practise Gravitation online (free)

Subtopics

Sample questions with solutions

Q1 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The time period of a geo-stationary satellite is 24 h, at a height $6R_E$ ($R_E$ is the radius of earth) from surface of earth. The time period of another satellite whose height is $2.5R_E$ from surface will be
A. $6\sqrt{2}$ h  ✓ Correct
B. $12\sqrt{2}$ h
C. $\dfrac{24}{2.5}$ h
D. $\dfrac{12}{2.5}$ h
Solution: From Kepler's third law, the time period of revolution of satellite around earth is $T^2 \propto r^3$ or $T \propto r^{3/2}$, where $r$ is the radius of the satellite's orbit. Here, $r_1 = 6R_E + R_E$, $T_1 = 24$ h and $r_2 = 2.5R_E + R_E$. So, $\dfrac{T_1}{T_2} = \left(\dfrac{r_1}{r_2}\right)^{3/2}$, $\dfrac{24}{T_2} = \left(\dfrac{6R_E + R_E}{2.5R_E + R_E}\right)^{3/2} = \left(\dfrac{7}{3.5}\right)^{3/2}$. $\Rightarrow T_2 = \dfrac{24}{(2)^{3/2}} = \dfrac{24}{2\sqrt{2}} = \dfrac{12}{\sqrt{2}} = 6\sqrt{2}$ h.
Q2 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · theory
The kinetic energies of a planet in an elliptical orbit about the Sun, at positions $A, B$ and $C$ are $K_A, K_B$ and $K_C$, respectively. $AC$ is the major axis and $SB$ is perpendicular to $AC$ at the position of the Sun $S$ as shown in the figure. Then
A. $K_B < K_A < K_C$
B. $K_A > K_B > K_C$  ✓ Correct
C. $K_A < K_B < K_C$
D. $K_B > K_A > K_C$
Solution: The closed point $A$ is the perihelion and the farthest point $C$ is the aphelion. As per Kepler's second law of areas, the planet moves slowly ($v_{min}$) when farthest from the Sun and more rapidly ($v_{max}$) when nearest to the Sun. Thus $v_A = v_{max}$, $v_C = v_{min}$, so $v_A > v_B > v_C$. Kinetic energy $K = \dfrac{1}{2}mv^2$, hence $K_A > K_B > K_C$.
Q3 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
Kepler's third law states that square of period of revolution ($T$) of a planet around the sun, is proportional to third power of average distance $r$ between the sun and planet i.e. $T^2 = Kr^3$, here $K$ is constant. If the masses of the sun and planet are $M$ and $m$ respectively, then as per Newton's law of gravitation force of attraction between them is $F = \dfrac{GMm}{r^2}$, here $G$ is gravitational constant. The relation between $G$ and $K$ is described as
A. $GK = 4\pi^2$
B. $GMK = 4\pi^2$  ✓ Correct
C. $K = G$
D. $K = \dfrac{1}{G}$
Solution: The gravitational force of attraction between the planet and sun provides the centripetal force, i.e. $\dfrac{GMm}{r^2} = \dfrac{mv^2}{r}$ $\Rightarrow v = \sqrt{\dfrac{GM}{r}}$. The time period of the planet is $T = \dfrac{2\pi r}{v}$ $\Rightarrow T^2 = \dfrac{4\pi^2 r^2}{GM/r} = \dfrac{4\pi^2 r^3}{GM}$ ...(i). Also from Kepler's third law $T^2 = Kr^3$ ...(ii). From Eqs. (i) and (ii), $\dfrac{4\pi^2 r^3}{GM} = Kr^3 \Rightarrow GMK = 4\pi^2$.
Q4 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
Two spherical bodies of masses $M$ and $5M$ and radii $R$ and $2R$ are released in free space with initial separation between their centres equal to $12R$. If they attract each other due to gravitational force only, then the distance covered by the smaller body before collision is
A. $2.5R$
B. $4.5R$
C. $7.5R$  ✓ Correct
D. $1.5R$
Solution: Suppose the smaller body (mass $M$) covers a distance $x$ before collision. The gap between the surfaces is $12R - R - 2R = 9R$. Since the centre of mass stays fixed, $Mx = 5M(9R - x)$, or $x = 45R - 5x$, or $x = \dfrac{45R}{6} = 7.5R$.
Q5 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
A geostationary satellite is orbiting the earth at a height of $5R$ above that surface of the earth, $R$ being the radius of the earth. The time period of another satellite in hour at a height of $2R$ from the surface of the earth is
A. $5$
B. $10$
C. $6\sqrt{2}$  ✓ Correct
D. $\dfrac{6}{\sqrt{2}}$
Solution: From Kepler's third law $T^2 \propto r^3$, where $r$ is the radius of the orbit (semi-major axis). Hence $T_1^2 \propto r_1^3$ and $T_2^2 \propto r_2^3$. So $\dfrac{T_2^2}{T_1^2} = \dfrac{r_2^3}{r_1^3} = \dfrac{(3R)^3}{(6R)^3} = \dfrac{1}{8}$. $\therefore T_2^2 = \dfrac{1}{8}T_1^2 \Rightarrow T_2 = \dfrac{24}{2\sqrt{2}} = 6\sqrt{2}$ h (taking $T_1 = 24$ h).
Q6 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
A planet moving along an elliptical orbit is closest to the sun at a distance $r_1$ and farthest away at a distance of $r_2$. If $v_1$ and $v_2$ are the linear velocities at these points respectively, then the ratio $\dfrac{v_1}{v_2}$ is
A. $r_2/r_1$  ✓ Correct
B. $(r_2/r_1)^2$
C. $r_1/r_2$
D. $(r_1/r_2)^2$
Solution: Apply conservation of angular momentum. From the law of conservation of angular momentum, $L_1 = L_2$, so $mr_1v_1 = mr_2v_2$ $\Rightarrow r_1v_1 = r_2v_2 \Rightarrow \dfrac{v_1}{v_2} = \dfrac{r_2}{r_1}$.
Q7 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · theory
Two satellites of the earth, $S_1$ and $S_2$ are moving in the same orbit. The mass of $S_1$ is four times the mass of $S_2$. Which one of the following statements is true?
A. The time period of $S_1$ is four times that of $S_2$
B. The potential energies of the earth and satellite in the two cases are equal
C. $S_1$ and $S_2$ are moving with the same speed  ✓ Correct
D. The kinetic energies of the two satellites are equal
Solution: When two satellites of the earth are moving in the same orbit, the time period of both is equal. From Kepler's third law $T^2 \propto r^3$, the time period is independent of mass, hence their time periods are equal. The potential energy and kinetic energy are mass dependent, hence they are not equal for the two satellites. But since they orbit in the same orbit, they have equal orbital speed.
Q8 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The figure shows elliptical orbit of a planet $m$ about the sun $S$. The shaded area $SCD$ is twice the shaded area $SAB$. If $t_1$ is the time for the planet to move from $C$ to $D$ and $t_2$ is the time to move from $A$ to $B$, then
A. $t_1 > t_2$
B. $t_1 = 4t_2$
C. $t_1 = 2t_2$  ✓ Correct
D. $t_1 = t_2$
Solution: Apply Kepler's second law: the line joining the sun to the planet sweeps out equal areas in equal time intervals, i.e. areal velocity is constant. $\dfrac{dA}{dt} = $ constant, or $\dfrac{A_1}{t_1} = \dfrac{A_2}{t_2}$, where $A_1$ = area under $SCD$ and $A_2$ = area under $ABS$. $\Rightarrow t_1 = \dfrac{A_1}{A_2}t_2$. Given $A_1 = 2A_2$, $\therefore t_1 = 2t_2$.
Q9 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · theory
Two spheres of masses $m$ and $M$ are situated in air and the gravitational force between them is $F$. The space around the masses is now filled with a liquid of specific gravity 3. The gravitational force will now be
A. $\dfrac{F}{3}$
B. $\dfrac{F}{9}$
C. $3F$
D. $F$  ✓ Correct
Solution: According to Newton's law of gravitation, the force between two spheres is $F = \dfrac{GMm}{r^2}$. From this relation, the gravitational force does not depend on the medium between the two spheres, hence it remains the same, i.e. $F$.
Q10 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The period of revolution of the planet $A$ round the sun is 8 times that of $B$. The distance of $A$ from the sun is how many times greater than that of $B$ from the sun?
A. $5$
B. $4$  ✓ Correct
C. $3$
D. $2$
Solution: According to Kepler's third law $T^2 \propto r^3$, where $T$ = time period of revolution and $r$ = semi major axis. $\therefore \dfrac{T_A^2}{T_B^2} = \dfrac{r_A^3}{r_B^3}$, so $\dfrac{r_A}{r_B} = \left(\dfrac{T_A}{T_B}\right)^{2/3} = (8)^{2/3} = 2^{3 \times \frac{2}{3}} = 4$, or $r_A = 4r_B$.
Q11 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
A satellite $A$ of mass $m$ is at a distance $r$ from the surface of the earth. Another satellite $B$ of mass $2m$ is at a distance of $2r$ from the earth's surface. Their time periods are in the ratio of
A. $1 : 2$
B. $1 : 16$
C. $1 : 32$
D. $1 : 2\sqrt{2}$  ✓ Correct
Solution: According to Kepler's third law, the square of the time period is directly proportional to the cube of the semi-major axis of the orbit, i.e. $T^2 \propto r^3$. $\therefore \dfrac{T_1^2}{T_2^2} = \dfrac{(r)^3}{(2r)^3} = \dfrac{1}{8} \Rightarrow \dfrac{T_1}{T_2} = \dfrac{1}{2\sqrt{2}}$.
Q12 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
If the gravitational force between two objects were proportional to $\dfrac{1}{R}$ (and not as $\dfrac{1}{R^2}$), where $R$ is separation between them, then a particle in circular orbit under such a force would have its orbital speed $v$ proportional to
A. $\dfrac{1}{R^2}$
B. $R^0$  ✓ Correct
C. $R$
D. $\dfrac{1}{R}$
Solution: According to the question, gravitational force between two objects is $F = \dfrac{k}{R}$. In equilibrium, the gravitational force provides the required centripetal force to the particle. $\therefore \dfrac{mv^2}{R} = \dfrac{k}{R}$. Hence, $v \propto R^0$.
Q13 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The distances of two planets from the sun are $10^{13}$ and $10^{12}$ m respectively. The ratio of time periods of these two planets is
A. $\dfrac{1}{\sqrt{10}}$
B. $100$
C. $10\sqrt{10}$  ✓ Correct
D. $\sqrt{10}$
Solution: According to Kepler's third law (law of periods), the square of the time period $T$ is proportional to the cube of the semi-major axis $r$, i.e. $T^2 \propto r^3$. Here $r_1 = 10^{13}$ m, $r_2 = 10^{12}$ m. $\therefore \dfrac{T_1^2}{T_2^2} = \dfrac{r_1^3}{r_2^3} = \dfrac{(10^{13})^3}{(10^{12})^3} = \dfrac{10^{39}}{10^{36}} = 10^3$, or $\dfrac{T_1}{T_2} = 10\sqrt{10}$.
Q14 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The largest and the shortest distance of the earth from the sun are $r_1$ and $r_2$. Its distance from the sun when it is perpendicular to the major axis of the orbit drawn from the sun
A. $\dfrac{r_1 + r_2}{4}$
B. $\dfrac{r_1 + r_2}{r_1 - r_2}$
C. $\dfrac{2r_1r_2}{r_1 + r_2}$  ✓ Correct
D. $\dfrac{r_1 + r_2}{3}$
Solution: From the property of the ellipse, $\dfrac{2}{R} = \dfrac{1}{r_1} + \dfrac{1}{r_2}$, or $\dfrac{2}{R} = \dfrac{r_1 + r_2}{r_1 r_2} \Rightarrow R = \dfrac{2r_1r_2}{r_1 + r_2}$.
Q15 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
What is the depth at which the value of acceleration due to gravity becomes $1/n$ times the value that the surface of earth? (Radius of earth $= R$)
A. $R/n^2$
B. $R(n-1)/n$  ✓ Correct
C. $Rn/(n-1)$
D. $R/n$
Solution: Let at depth $d$, the gravitational acceleration becomes $\dfrac{g}{n}$, i.e. $g_d = \dfrac{g}{n} \Rightarrow g\left(1 - \dfrac{d}{R}\right) = \dfrac{g}{n} \Rightarrow 1 - \dfrac{d}{R} = \dfrac{1}{n} \Rightarrow 1 - \dfrac{1}{n} = \dfrac{d}{R} \Rightarrow \dfrac{n-1}{n} = \dfrac{d}{R} \Rightarrow d = \left(\dfrac{n-1}{n}\right)R$.
Q16 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
A body weighs 72 N on the surface of the earth. What is the gravitational force on it, at a height equal to half of radius of the earth?
A. $32$ N  ✓ Correct
B. $30$ N
C. $24$ N
D. $48$ N
Solution: Given, $w = mg = 72$ N (on the surface of earth). At height equal to half of the radius of the earth, $h = \dfrac{R}{2}$. Acceleration due to gravity, $g' = g\left(\dfrac{R}{R+h}\right)^2 = g\left(\dfrac{R}{R + R/2}\right)^2 = g\left(\dfrac{4R^2}{9R^2}\right) \Rightarrow g' = \dfrac{4}{9}g$. $\Rightarrow mg' = \dfrac{4}{9}mg = \dfrac{4}{9} \times 72 = 32$ N, so $w' = 32$ N.
Q17 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
Assuming that the gravitational potential energy of an object at infinity is zero, the change in potential energy (final – initial) of an object of mass $m$, when taken to a height $h$ from the surface of earth (of radius $R$), is given by,
A. $-\dfrac{GMm}{R+h}$
B. $\dfrac{GMmh}{R(R+h)}$  ✓ Correct
C. $mgh$
D. $\dfrac{GMm}{R+h}$
Solution: The gravitational potential energy at earth's surface is $U_1 = -\dfrac{GMm}{R}$, where $G$ = gravitational constant, $M$ = mass of earth, $m$ = mass of object and $R$ = radius of the earth (the negative sign indicates the work done in bringing the object from infinity to a distance $R$). At height $h$, $U_2 = -\dfrac{GMm}{R+h}$. Change in PE $= U_2 - U_1 = GMm\left(\dfrac{1}{R} - \dfrac{1}{R+h}\right) = \dfrac{GMmh}{R(R+h)}$.
Q18 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
A body weighs 200 N on the surface of the earth. How much will it weigh half way down to the centre of the earth?
A. $200$ N
B. $250$ N
C. $100$ N  ✓ Correct
D. $150$ N
Solution: At depth $d$, $g'=g\left(1-\dfrac{d}{R}\right)$, so $mg'=mg\left(1-\dfrac{d}{R}\right)$. Half way down $d=\dfrac{R}{2}$, so $mg'=200\left(1-\dfrac{R/2}{R}\right)=200\times\dfrac{1}{2}=100$ N.
Q19 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
The work done to raise a mass $m$ from the surface of the earth to a height $h$, which is equal to the radius of the earth, is
A. $2mgR$
B. $\dfrac{1}{2}mgR$  ✓ Correct
C. $\dfrac{3}{2}mgR$
D. $mgR$
Solution: Work done equals the change in potential energy. $U_1=-\dfrac{GMm}{R}$ and at $h=R$, $U_2=-\dfrac{GMm}{2R}$. So $\Delta U=-\dfrac{GMm}{2R}+\dfrac{GMm}{R}=\dfrac{GMm}{2R}=\dfrac{gR^2m}{2R}=\dfrac{mgR}{2}$ (using $g=\dfrac{GM}{R^2}$).
Q20 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · theory
If the mass of the Sun were ten times smaller and the universal gravitational constant were ten times larger in magnitude, which of the following is not correct?
A. Time period of a simple pendulum on the Earth would decrease
B. Walking on the ground would become more difficult
C. Raindrops will fall faster
D. 'g' on the Earth will not change  ✓ Correct
Solution: New $G'=10G$, so $g'=\dfrac{G'M_E}{R^2}=\dfrac{10GM_E}{R^2}=10g$; thus $g$ increases (it does not stay unchanged). With larger $g$, raindrops fall faster, walking becomes more difficult, and $T=2\pi\sqrt{\dfrac{l}{g}}$ (so $T\propto\dfrac{1}{\sqrt{g}}$) decreases. Hence statement (d) is not correct.
Q21 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
The acceleration due to gravity at a height 1 km above the earth is the same as at a depth $d$ below the surface of earth. Then
A. $d=\dfrac{1}{2}$ km
B. $d=1$ km
C. $d=\dfrac{3}{2}$ km
D. $d=2$ km  ✓ Correct
Solution: At height $h$, $g_h=g\left(1-\dfrac{2h}{R}\right)$; at depth $d$, $g_d=g\left(1-\dfrac{d}{R}\right)$. Setting $g_h=g_d$ with $h=1$ km gives $\dfrac{d}{R}=\dfrac{2h}{R}\Rightarrow d=2h=2$ km.
Q22 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · theory
Two astronauts are floating in gravitational free space after having lost contact with their spaceship. The two will
A. keep floating at the same distance between them
B. move towards each other  ✓ Correct
C. move away from each other
D. will become stationary
Solution: In space there is no external gravity. Because of the masses of the two astronauts there is a small mutual gravitational attractive force between them, so they slowly move towards each other.
Q23 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
At what height from the surface of earth the gravitation potential and the value of $g$ are $-5.4\times10^7$ J kg$^{-1}$ and $6.0$ ms$^{-2}$ respectively? Take the radius of earth as $6400$ km.
A. $1600$ km
B. $1400$ km
C. $2000$ km
D. $2600$ km  ✓ Correct
Solution: Potential at height $h$: $V=-\dfrac{GM}{R+h}$ and $g'=\dfrac{GM}{(R+h)^2}$, so $\dfrac{|V|}{g'}=R+h$. Thus $R+h=\dfrac{5.4\times10^7}{6.0}=9\times10^6$ m, giving $h=(9-6.4)\times10^6=2.6\times10^6$ m $=2600$ km.
Q24 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · theory
Starting from the centre of the earth having radius $R$, the variation of $g$ (acceleration due to gravity) is shown by
A. (a)
B. (b)  ✓ Correct
C. (c)
D. (d)
Solution: Inside the earth $g_{depth}=g_{surface}\left(1-\dfrac{d}{R}\right)$, so $g$ increases linearly from zero at the centre to a maximum at the surface ($r=R$). Outside, $g_{height}=g_{surface}\dfrac{R^2}{(R+h)^2}$, so $g$ decreases with distance. This matches graph (b).
Q25 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
Infinite number of bodies, each of mass 2 kg are situated on $X$-axis at distances 1 m, 2 m, 4 m and 8 m, respectively from the origin. The resulting gravitational potential due to this system at the origin will be
A. $-G$
B. $-\dfrac{8}{3}G$
C. $-\dfrac{4}{3}G$
D. $-4G$  ✓ Correct
Solution: $V=-2G\left[\dfrac{1}{1}+\dfrac{1}{2}+\dfrac{1}{4}+\dfrac{1}{8}+\cdots\right]$. The geometric series sums to $\dfrac{1}{1-\frac{1}{2}}=2$, so $V=-2G\times2=-4G$.
Q26 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
A body of mass $m$ taken from the earth's surface to the height equal to twice the radius $(R)$ of the earth. The change in potential energy of body will be
A. $mg2R$
B. $\dfrac{2}{3}mgR$  ✓ Correct
C. $3mgR$
D. $\dfrac{1}{3}mgR$
Solution: Height above surface $=2R$, so the final distance from the centre $=R+2R=3R$. $\Delta U=-\dfrac{GMm}{3R}-\left(-\dfrac{GMm}{R}\right)=\dfrac{2GMm}{3R}=\dfrac{2}{3}mgR$ (using $g=\dfrac{GM}{R^2}$).
Q27 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
The height at which the weight of a body becomes $\dfrac{1}{16}$th, its weight on the surface of the earth (radius $R$), is
A. $5R$
B. $15R$
C. $3R$  ✓ Correct
D. $4R$
Solution: $\dfrac{GMm}{(R+h)^2}=\dfrac{1}{16}\dfrac{GMm}{R^2}\Rightarrow \dfrac{R^2}{(R+h)^2}=\dfrac{1}{16}\Rightarrow \dfrac{R}{R+h}=\dfrac{1}{4}\Rightarrow R+h=4R\Rightarrow h=3R$.
Q28 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · theory
A compass needle which is allowed to move in a horizontal plane is taken to a geomagnetic pole. It
A. will become rigid showing no movement
B. will stay in any position
C. will stay in North-South direction only  ✓ Correct
D. will stay in East-West direction only
Solution: At the geomagnetic North and South poles the needle stays in the North-South direction only.
Q29 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · numerical
A spherical planet has a mass $M_p$ and diameter $D_p$. A particle of mass $m$ falling freely near the surface of this planet will experience an acceleration due to gravity equal to
A. $\dfrac{4GM_p}{D_p^2}$  ✓ Correct
B. $\dfrac{GM_p m}{D_p^2}$
C. $\dfrac{GM_p}{D_p^2}$
D. $\dfrac{4GM_p m}{D_p^2}$
Solution: Force on the body $F=\dfrac{GM_p m}{(D_p/2)^2}=\dfrac{4GM_p m}{D_p^2}$ (radius $=D_p/2$). Since $F=ma$, $a=\dfrac{F}{m}=\dfrac{4GM_p}{D_p^2}.$
Q30 — Acceleration Due to Gravity and Gravitational PE · medium · theory
A body projected vertically from the earth reaches a height equal to earth's radius before returning to the earth. The power exerted by the gravitational force is greatest
A. at the instant just before the body hits the earth  ✓ Correct
B. it remains constant all through
C. at the instant just after the body is projected
D. at the highest position of the body
Solution: Power $P=\vec{F}\cdot\vec{V}=FV\cos\theta$. Just before the body hits the ground $\theta=0$ and its speed is maximum, so the power is greatest then.