Prepizo
Learn › NEET · Physics PYQ › Gravitation › Kepler's Law and Universal Law of Gravitation

Kepler's Law and Universal Law of Gravitation — NEET Physics PYQ MCQs with Solutions

Free NEET Physics PYQ Kepler's Law and Universal Law of Gravitation MCQs with step-by-step solutions (14 questions). Part of Gravitation. Practise online on Prepizo — no login needed.

▶ Practise Kepler's Law and Universal Law of Gravitation online (free)

Questions with solutions

Q1 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The time period of a geo-stationary satellite is 24 h, at a height $6R_E$ ($R_E$ is the radius of earth) from surface of earth. The time period of another satellite whose height is $2.5R_E$ from surface will be
A. $6\sqrt{2}$ h  ✓ Correct
B. $12\sqrt{2}$ h
C. $\dfrac{24}{2.5}$ h
D. $\dfrac{12}{2.5}$ h
Solution: From Kepler's third law, the time period of revolution of satellite around earth is $T^2 \propto r^3$ or $T \propto r^{3/2}$, where $r$ is the radius of the satellite's orbit. Here, $r_1 = 6R_E + R_E$, $T_1 = 24$ h and $r_2 = 2.5R_E + R_E$. So, $\dfrac{T_1}{T_2} = \left(\dfrac{r_1}{r_2}\right)^{3/2}$, $\dfrac{24}{T_2} = \left(\dfrac{6R_E + R_E}{2.5R_E + R_E}\right)^{3/2} = \left(\dfrac{7}{3.5}\right)^{3/2}$. $\Rightarrow T_2 = \dfrac{24}{(2)^{3/2}} = \dfrac{24}{2\sqrt{2}} = \dfrac{12}{\sqrt{2}} = 6\sqrt{2}$ h.
Q2 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · theory
The kinetic energies of a planet in an elliptical orbit about the Sun, at positions $A, B$ and $C$ are $K_A, K_B$ and $K_C$, respectively. $AC$ is the major axis and $SB$ is perpendicular to $AC$ at the position of the Sun $S$ as shown in the figure. Then
A. $K_B < K_A < K_C$
B. $K_A > K_B > K_C$  ✓ Correct
C. $K_A < K_B < K_C$
D. $K_B > K_A > K_C$
Solution: The closed point $A$ is the perihelion and the farthest point $C$ is the aphelion. As per Kepler's second law of areas, the planet moves slowly ($v_{min}$) when farthest from the Sun and more rapidly ($v_{max}$) when nearest to the Sun. Thus $v_A = v_{max}$, $v_C = v_{min}$, so $v_A > v_B > v_C$. Kinetic energy $K = \dfrac{1}{2}mv^2$, hence $K_A > K_B > K_C$.
Q3 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
Kepler's third law states that square of period of revolution ($T$) of a planet around the sun, is proportional to third power of average distance $r$ between the sun and planet i.e. $T^2 = Kr^3$, here $K$ is constant. If the masses of the sun and planet are $M$ and $m$ respectively, then as per Newton's law of gravitation force of attraction between them is $F = \dfrac{GMm}{r^2}$, here $G$ is gravitational constant. The relation between $G$ and $K$ is described as
A. $GK = 4\pi^2$
B. $GMK = 4\pi^2$  ✓ Correct
C. $K = G$
D. $K = \dfrac{1}{G}$
Solution: The gravitational force of attraction between the planet and sun provides the centripetal force, i.e. $\dfrac{GMm}{r^2} = \dfrac{mv^2}{r}$ $\Rightarrow v = \sqrt{\dfrac{GM}{r}}$. The time period of the planet is $T = \dfrac{2\pi r}{v}$ $\Rightarrow T^2 = \dfrac{4\pi^2 r^2}{GM/r} = \dfrac{4\pi^2 r^3}{GM}$ ...(i). Also from Kepler's third law $T^2 = Kr^3$ ...(ii). From Eqs. (i) and (ii), $\dfrac{4\pi^2 r^3}{GM} = Kr^3 \Rightarrow GMK = 4\pi^2$.
Q4 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
Two spherical bodies of masses $M$ and $5M$ and radii $R$ and $2R$ are released in free space with initial separation between their centres equal to $12R$. If they attract each other due to gravitational force only, then the distance covered by the smaller body before collision is
A. $2.5R$
B. $4.5R$
C. $7.5R$  ✓ Correct
D. $1.5R$
Solution: Suppose the smaller body (mass $M$) covers a distance $x$ before collision. The gap between the surfaces is $12R - R - 2R = 9R$. Since the centre of mass stays fixed, $Mx = 5M(9R - x)$, or $x = 45R - 5x$, or $x = \dfrac{45R}{6} = 7.5R$.
Q5 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
A geostationary satellite is orbiting the earth at a height of $5R$ above that surface of the earth, $R$ being the radius of the earth. The time period of another satellite in hour at a height of $2R$ from the surface of the earth is
A. $5$
B. $10$
C. $6\sqrt{2}$  ✓ Correct
D. $\dfrac{6}{\sqrt{2}}$
Solution: From Kepler's third law $T^2 \propto r^3$, where $r$ is the radius of the orbit (semi-major axis). Hence $T_1^2 \propto r_1^3$ and $T_2^2 \propto r_2^3$. So $\dfrac{T_2^2}{T_1^2} = \dfrac{r_2^3}{r_1^3} = \dfrac{(3R)^3}{(6R)^3} = \dfrac{1}{8}$. $\therefore T_2^2 = \dfrac{1}{8}T_1^2 \Rightarrow T_2 = \dfrac{24}{2\sqrt{2}} = 6\sqrt{2}$ h (taking $T_1 = 24$ h).
Q6 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
A planet moving along an elliptical orbit is closest to the sun at a distance $r_1$ and farthest away at a distance of $r_2$. If $v_1$ and $v_2$ are the linear velocities at these points respectively, then the ratio $\dfrac{v_1}{v_2}$ is
A. $r_2/r_1$  ✓ Correct
B. $(r_2/r_1)^2$
C. $r_1/r_2$
D. $(r_1/r_2)^2$
Solution: Apply conservation of angular momentum. From the law of conservation of angular momentum, $L_1 = L_2$, so $mr_1v_1 = mr_2v_2$ $\Rightarrow r_1v_1 = r_2v_2 \Rightarrow \dfrac{v_1}{v_2} = \dfrac{r_2}{r_1}$.
Q7 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · theory
Two satellites of the earth, $S_1$ and $S_2$ are moving in the same orbit. The mass of $S_1$ is four times the mass of $S_2$. Which one of the following statements is true?
A. The time period of $S_1$ is four times that of $S_2$
B. The potential energies of the earth and satellite in the two cases are equal
C. $S_1$ and $S_2$ are moving with the same speed  ✓ Correct
D. The kinetic energies of the two satellites are equal
Solution: When two satellites of the earth are moving in the same orbit, the time period of both is equal. From Kepler's third law $T^2 \propto r^3$, the time period is independent of mass, hence their time periods are equal. The potential energy and kinetic energy are mass dependent, hence they are not equal for the two satellites. But since they orbit in the same orbit, they have equal orbital speed.
Q8 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The figure shows elliptical orbit of a planet $m$ about the sun $S$. The shaded area $SCD$ is twice the shaded area $SAB$. If $t_1$ is the time for the planet to move from $C$ to $D$ and $t_2$ is the time to move from $A$ to $B$, then
A. $t_1 > t_2$
B. $t_1 = 4t_2$
C. $t_1 = 2t_2$  ✓ Correct
D. $t_1 = t_2$
Solution: Apply Kepler's second law: the line joining the sun to the planet sweeps out equal areas in equal time intervals, i.e. areal velocity is constant. $\dfrac{dA}{dt} = $ constant, or $\dfrac{A_1}{t_1} = \dfrac{A_2}{t_2}$, where $A_1$ = area under $SCD$ and $A_2$ = area under $ABS$. $\Rightarrow t_1 = \dfrac{A_1}{A_2}t_2$. Given $A_1 = 2A_2$, $\therefore t_1 = 2t_2$.
Q9 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · theory
Two spheres of masses $m$ and $M$ are situated in air and the gravitational force between them is $F$. The space around the masses is now filled with a liquid of specific gravity 3. The gravitational force will now be
A. $\dfrac{F}{3}$
B. $\dfrac{F}{9}$
C. $3F$
D. $F$  ✓ Correct
Solution: According to Newton's law of gravitation, the force between two spheres is $F = \dfrac{GMm}{r^2}$. From this relation, the gravitational force does not depend on the medium between the two spheres, hence it remains the same, i.e. $F$.
Q10 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The period of revolution of the planet $A$ round the sun is 8 times that of $B$. The distance of $A$ from the sun is how many times greater than that of $B$ from the sun?
A. $5$
B. $4$  ✓ Correct
C. $3$
D. $2$
Solution: According to Kepler's third law $T^2 \propto r^3$, where $T$ = time period of revolution and $r$ = semi major axis. $\therefore \dfrac{T_A^2}{T_B^2} = \dfrac{r_A^3}{r_B^3}$, so $\dfrac{r_A}{r_B} = \left(\dfrac{T_A}{T_B}\right)^{2/3} = (8)^{2/3} = 2^{3 \times \frac{2}{3}} = 4$, or $r_A = 4r_B$.
Q11 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
A satellite $A$ of mass $m$ is at a distance $r$ from the surface of the earth. Another satellite $B$ of mass $2m$ is at a distance of $2r$ from the earth's surface. Their time periods are in the ratio of
A. $1 : 2$
B. $1 : 16$
C. $1 : 32$
D. $1 : 2\sqrt{2}$  ✓ Correct
Solution: According to Kepler's third law, the square of the time period is directly proportional to the cube of the semi-major axis of the orbit, i.e. $T^2 \propto r^3$. $\therefore \dfrac{T_1^2}{T_2^2} = \dfrac{(r)^3}{(2r)^3} = \dfrac{1}{8} \Rightarrow \dfrac{T_1}{T_2} = \dfrac{1}{2\sqrt{2}}$.
Q12 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
If the gravitational force between two objects were proportional to $\dfrac{1}{R}$ (and not as $\dfrac{1}{R^2}$), where $R$ is separation between them, then a particle in circular orbit under such a force would have its orbital speed $v$ proportional to
A. $\dfrac{1}{R^2}$
B. $R^0$  ✓ Correct
C. $R$
D. $\dfrac{1}{R}$
Solution: According to the question, gravitational force between two objects is $F = \dfrac{k}{R}$. In equilibrium, the gravitational force provides the required centripetal force to the particle. $\therefore \dfrac{mv^2}{R} = \dfrac{k}{R}$. Hence, $v \propto R^0$.
Q13 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The distances of two planets from the sun are $10^{13}$ and $10^{12}$ m respectively. The ratio of time periods of these two planets is
A. $\dfrac{1}{\sqrt{10}}$
B. $100$
C. $10\sqrt{10}$  ✓ Correct
D. $\sqrt{10}$
Solution: According to Kepler's third law (law of periods), the square of the time period $T$ is proportional to the cube of the semi-major axis $r$, i.e. $T^2 \propto r^3$. Here $r_1 = 10^{13}$ m, $r_2 = 10^{12}$ m. $\therefore \dfrac{T_1^2}{T_2^2} = \dfrac{r_1^3}{r_2^3} = \dfrac{(10^{13})^3}{(10^{12})^3} = \dfrac{10^{39}}{10^{36}} = 10^3$, or $\dfrac{T_1}{T_2} = 10\sqrt{10}$.
Q14 — Kepler's Law and Universal Law of Gravitation · medium · numerical
The largest and the shortest distance of the earth from the sun are $r_1$ and $r_2$. Its distance from the sun when it is perpendicular to the major axis of the orbit drawn from the sun
A. $\dfrac{r_1 + r_2}{4}$
B. $\dfrac{r_1 + r_2}{r_1 - r_2}$
C. $\dfrac{2r_1r_2}{r_1 + r_2}$  ✓ Correct
D. $\dfrac{r_1 + r_2}{3}$
Solution: From the property of the ellipse, $\dfrac{2}{R} = \dfrac{1}{r_1} + \dfrac{1}{r_2}$, or $\dfrac{2}{R} = \dfrac{r_1 + r_2}{r_1 r_2} \Rightarrow R = \dfrac{2r_1r_2}{r_1 + r_2}$.